Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Πώς να μάθετε στα παιδιά σας να αγαπούν τα βιβλία



Τα Oneira Bebe σας δίνουν μερικές πρακτικές συμβουλές για να εισάγετε το παιδί σας στο μαγικό κόσμο του βιβλίου

Μαγικός είναι ο κόσμος των παιδικών βιβλίων! Το ξεφύλλισμα της κάθε σελίδας είναι μια ευκαιρία χαράς, γνώσης και επικοινωνίας. Τα παιδιά γίνονται κοινωνοί ενός μικρόκοσμου που γιγαντώνεται μέσα από το παιχνίδι, την επαφή με το χαρτί, τη γοητεία της ανάγνωσης.
Πώς όμως οι γονείς θα μπορέσουν να εμφυσήσουν στα παιδιά τους την αγάπη για τα βιβλία;
Ο γνωστός αμερικανός βιβλιοκριτικός Μάικλ Νόρις μέσω του περιοδικού «Τhe Βook Ρublishing Report» δίνει πέντε συμβουλές στους γονείς που θέλουν να μυήσουν τα παιδιά στη χαρά της ανάγνωσης: 
 1.Tο μυστικό είναι να επιλέγει το παιδί τι θα διαβάσει από λίστα την οποία θα έχει φτιάξει ο γονιός,
2. να μην τηρείται αυστηρά η κατηγοριοποίηση των βιβλίων ανά ηλικία,
3. να μη λένε οι γονείς στα παιδιά τι διάβαζαν εκείνοι όταν ήταν μικροί,
4. να μην παρουσιάζουν σαν υποχρεωτική «δουλειά» την ανάγνωση και
5. να αφήνουν το παιδί να συνεννοείται απευθείας με τον υπάλληλο του βιβλιοπωλείου.
Σύμφωνα με τον Μάικλ Νόρις, οι λιλιπούτειοι αναγνώστες χρειάζονται ελευθερία επιλογών για να μάθουν να βυθίζονται με ενθουσιασμό σε ένα καλό βιβλίο. Επίσης, αν εσείς αγαπάτε τα βιβλία, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί το ίδιο και με τα παιδιά σας.
Τι συμβαίνει όμως με τα μικρότερα παιδάκια, που ούτε μπορούν να επιλέξουν, ούτε να συνεννοηθούν με τον βιβλιοπώλη; Καλό είναι να φέρετε σε επαφή τα παιδιά σας με τα βιβλία πριν ακόμη γίνουν ενός έτους. Πώς;
1.   Διαβάστε τους καθημερινά: Μπορείτε να ξεκινήσετε να παίρνετε και να διαβάζετε βιβλία στα παιδιά σας ήδη από την ηλικία του ενός έτους, αλλά και νωρίτερα. Με τον τρόπο αυτό, λένε οι ειδικοί, θα εξοικειωθούν με τα βιβλία. Διαβάζοντάς τους, τα βοηθάτε να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο, να βελτιώσουν το λεξιλόγιό τους και να παρακινηθούν στο γράψιμο. Μπορείτε να τους διαβάζετε για λίγη ώρα κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν όσο είναι μωρά και όταν πλέον θα μπορούν να διαβάζουν μόνα τους να τα παροτρύνετε να συνεχίσουν την καλή αυτή συνήθεια. Μπορούν, μάλιστα, να διαβάζουν και σε εσάς κάποιες φορές.
2.   Επισκέψεις σε παιδικές βιβλιοθήκες
3.   Συζητήστε με τα παιδιά για τα βιβλία: Για να κάνετε τα παιδιά να ενδιαφερθούν ακόμα περισσότερο για τα βιβλία που διαβάζουν, συζητήστε μαζί τους την πλοκή και ρωτήστε τους για τους χαρακτήρες, το αντικείμενο που πραγματεύονται, καθώς και τις σκέψεις τους πάνω σε αυτό. Ακόμα, μην διστάσετε να δώσετε και εσείς πληροφορίες στα παιδιά σας για τα δικά σας βιβλία.
4.   Πηγαίνετε τα παιδιά σε εκδηλώσεις σχετικές με το βιβλίο: Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι που πωλούν παιδικά βιβλία διοργανώνουν συχνά δωρεάν εκδηλώσεις, είτε με δημιουργικά εργαστήρια σχετικά με κάποιο βιβλίο είτε με παρουσιάσεις νέων βιβλίων, στις οποίες μάλιστα παραβρίσκεται και ο ίδιος ο συγγραφέας για να μιλήσει με τα παιδιά και τους γονείς. Οι χώροι αυτοί θα προσθέσουν στο ενδιαφέρον που θέλετε να αναπτύξει το παιδί σας για την λογοτεχνία.
5.   Αγοράστε τους βιβλία που ξέρετε ότι θα τους αρέσουν: Είτε πρόκειται για κάποιο κεφάλαιο της αγαπημένης τους σειράς βιβλίων, είτε για κόμιξ, είτε για το βιβλίο που κυκλοφόρησε παράλληλα με κάποια παιδική τανία.
6.   Επισκεφθείτε μαζί το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο: Αφήστε τα παιδιά να χαθούν στους διαδρόμους, να ξεφυλλίσουν βιβλία, να επιλέξουν αυτά που τους κάνουν εντύπωση. Ακόμα κι αν δεν είναι αυτά που θα επιλέγατε εσείς να τους αγοράσετε, μην τα απορρίψετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλλεργίες στην Παιδική Ηλικία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στις αλλεργίες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Αν βασιστούμε στα τελευταία δε...