Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Οδηγός για τα βρεφικά-παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου: Κατηγορίες και σωστή τοποθέτηση


Πόσες φορές ως γονείς δεν έχουμε αναρωτηθεί για την ασφάλεια του παιδιού μας μέσα στο αυτοκίνητο, για το ποιο καθισματάκι είναι το κατάλληλο και ποια είναι η σωστή του θέση! Τα Oneira Bebe πραγματοποίησαν σχετική έρευνα και σας παρουσιάζουν σε συνέχειες έναν οδηγό για βρεφικά-παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Μετά τις συμβουλές και τις απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, το τελευταίο post αφορά στις κατηγορίες καθισμάτων, στο ποιο κάθισμα είναι κατάλληλο για το δικό σας παιδί, αλλά και στο σωστό τρόπο να το τοποθετείτε.

Κατηγορίες καθισμάτων αυτοκινήτου

PORTE-BEBE (0-10 κιλά)

 

Πέρα από τα καθίσματα αυτοκινήτου, τα νεογέννητα μωρά μπορούν να μεταφέρονται με ειδικά port -bebe ασφαλεας, που αποτελούν το καταλληλότερο σύστημα μεταφοράς βρεφών, καθώς τους επιτρέπει να παραμένουν σε οριζόντια θέση, η οποία είναι η καταλληλότερη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Τα port-bebe πρέπει να στερεώνονται στο αυτοκίνητο με ειδικά εγκεκριμένα κιτ τοποθέτησης. Χωρίς αυτά, το port-bebe δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο αυτοκίνητο. Ομοίως, τα μη προκαθορισμένα για τη μεταφορά με το αυτοκίνητο port-bebe των καροτσιών, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό. Οι καλαθούνες επίσης σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μετακίνηση με το αυτοκίνητο.


ΒΡΕΦΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ 0+ (0-13 κιλά)
Τα βρέφη έως 13 κιλά που χρησιμοποιούν το παιδικό κάθισμα της ομάδας 0+, πρέπει να ταξιδεύουν πάντα κοιτώντας προς τα πίσω. Στη περίπτωση κατά την οποία, το παιδικό κάθισμα έχει τοποθετηθεί στο μπροστινό κάθισμα, πρέπει να απενεργοποιηθεί ο αερόσακος, αν αυτό δεν είναι δυνατό, το παιδικό κάθισμα πρέπει να τοποθετηθεί σε άλλη θέση. Για την εξασφάλιση της σωστής και απλής τοποθέτησης, οι υποδοχές πρόσδεσης των ζωνών του αυτοκινήτου, υποδεικνύονται με γαλάζιο χρώμα. Τα παιδικά καθίσματα της ομάδας 0+ διαθέτουν ενσωματωμένες ζώνες για τη συγκράτηση του παιδιού. Συνιστάται να τοποθετήσετε τη λαβή μεταφοράς πάνω στην πλάτη του καθίσματος αυτοκινήτου, για να υπάρχει περισσότερη σταθερότητα σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης. Τα παιδικά καθίσματα της ομάδας 0+ είναι ευέλικτα προϊόντα, επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο καροτσάκι, στο σπίτι και στο αυτοκίνητο. Στο αυτοκίνητο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μία βάση, η οποία επιτρέπει την απλοποίηση της καθημερινής χρήσης. Η βάση παραμένει τοποθετημένη στο όχημα και αρκεί μόνο η σύνδεση του παιδικού καθίσματος.
Στο εμπόριο διατίθενται δύο διαφορετικές βάσεις:
  • με σύστημα τοποθέτησης με ζώνη τριών σημείων του αυτοκινήτου, με οδηγούς για την τοποθέτηση των ζωνών γαλάζιου χρώματος.
  • Isofix, εφοδιασμένη με συνδέσμους Isofix και στήριξη leg (τρίτο σημείο στήριξης)
ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ 1 (9-18 κιλά)
Τα παιδιά από 9 έως 18 κιλά που χρησιμοποιούν παιδικό κάθισμα της ομάδας 1, πρέπει να ταξιδεύουν υποχρεωτικά κοιτώντας μπροστά. Τα παιδικά καθίσματα της ομάδας 1 διαθέτουν ενσωματωμένες ζώνες για τη συγκράτηση του παιδιού. Είναι σημαντικό να προσαρμόζεται κάθε φορά στο ύψος του παιδιού το μήκος των ζωνών, για να είναι εξασφαλισμένη η σωστή συγκράτηση σε περίπτωση σύγκρουσης. Είναι σημαντικό να ελέγχετε ότι η ζώνη του παιδικού καθίσματος εφαρμόζει καλά στο σώμα του παιδιού, ακόμα κι όταν το παιδί φοράει χειμωνιάτικα ρούχα. Αν μείνει κενό ανάμεσα στο σώμα του παιδιού και τη ζώνη μπορεί – σε περίπτωση ατυχήματος – το πάνω μέρος του σώματος, να γλιστρήσει έξω από τις ζώνες.
Στο εμπόριο διατίθενται παιδικά καθίσματα ομάδας 1 με:
  • Τοποθέτηση με ζώνη τριών σημείων του αυτοκινήτου, με οδηγούς για την τοποθέτηση των ζωνών κόκκινου χρώματος.
  • Τοποθέτηση Isofix που μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και με την ζώνη του αυτοκινήτου.
ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ 0+/ 1 (0-18 κιλά)
Όταν χρησιμοποιείτε ένα παιδικό κάθισμα που ανήκει στην ομάδα 0+/1 (από 0 έως 18 κιλά), τα παιδιά από τη γέννηση μέχρι να φτάσουν τα 9 κιλά, πρέπει να ταξιδεύουν υποχρεωτικά κοιτάζοντας προς τα πίσω. Μεταξύ των 9 και των 13 κιλών, μπορείτε να αποφασίσετε αν θα κρατήσετε το παιδικό κάθισμα στραμμένο προς τα πίσω ή θα το προσανατολίσετε προς το δρόμο, ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού και των γονέων, έστω κι αν συνιστάται, από άποψη ασφάλειας, να διατηρηθεί η αντίθετη από την κατεύθυνση πορείας θέση, μέχρι την απόκτηση του βάρους των 13 κιλών.                           

Αυτά τα παιδικά καθίσματα διαθέτουν θηλύκια για τις ζώνες του αυτοκινήτου διαφορετικού χρώματος: γαλάζια για την Ομάδα 0+ και κόκκινα για την Ομάδα 1, για να μειωθούν στο ελάχιστο τυχόν σφάλματα τοποθέτησης.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ 2/3 (15-36 κιλά)
Τα παιδικά καθίσματα της ομάδας 2-3 χρησιμοποιούνται για παιδιά από 15 έως 36 κιλά. Ένα ανυψωτικό κάθισμα με πλάτη και προσκέφαλο, προσφέρει στο παιδί τη μέγιστη ασφάλεια. Η ρυθμιζόμενη ως προς το ύψος πλάτη, επιτρέπει την καλή και σωστή τοποθέτηση της ζώνης, πάνω από τον ώμο του παιδιού. Στην αγορά υπάρχουν επίσης ανυψωτικά καθίσματα χωρίς πλάτη που καλύπτουν αυτήν την ομάδα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ένα παιδικό κάθισμα με πλάτη που προστατεύει περισσότερο το κεφάλι και τη λεκάνη σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης. Για κάθε περίπτωση, το παιδί και το κάθισμα είναι ασφαλισμένα με τις κανονικές ζώνες του αυτοκινήτου. Όταν το παιδί φτάσει το 1,50 μέτρο ύψος, δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιεί το παιδικό κάθισμα, επειδή το ύψος του είναι τέτοιο που επιτρέπει το σωστό πέρασμα, στον ώμο και όχι στον λαιμό, της ζώνης ασφαλείας των ενηλίκων.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ 1/2/3 (9-36 κιλά)

Τα παιδικά καθίσματα της ομάδας 1-2-3 καλύπτουν το ευρύτερο φάσμα χρήσης (από 9 έως 36 κιλά, ενδεικτικά από 1 έως 12 ετών). Στα καθίσματα αυτά οι εσωτερικές ζώνες χρησιμοποιούνται μέχρι τα 18 κιλά. Μετά αφαιρούνται και το παιδί δένεται με την ζώνη 3 σημείων του αυτοκινήτου σαν την παραπάνω κατηγορία.

Πώς θα δέσετε σωστά το κάθισμα στο αυτοκίνητο

ΒΡΕΦΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ GROUP 0+
·         Το βρεφικό κάθισμα τοποθετείται στην μπροστινή θέση του αυτοκινήτου μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο και εφόσον έχει απενεργοποιηθεί ο αερόσακος. Επίσης , πρέπει να τραβάμε το κάθισμα όσο πιο μακριά γίνεται από το ταμπλό.
·         Το παιδί τοποθετείται με το πρόσωπο προς τα πίσω.
·         Το κάθισμα πρέπει να στερεώνεται με ζώνες αυτοκινήτου 3 σημείων, για το λόγο αυτό αποκλείεται η μεσαία θέση του πίσω καθίσματος.
·         Βεβαιωθείτε ότι οι ζώνες του βρεφικού καθίσματος και του αυτοκινήτου (3 σημείων) είναι καλά τεντωμένες και εξασφαλίζουν στο βρέφος τη μέγιστη ασφάλεια
·         Μη ξεχνάτε να συμβουλεύεστε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ GROUP 1
·         Το παιδικό κάθισμα τοποθετείται στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου.
·         Το παιδί τοποθετείται στο κάθισμα με το πρόσωπο προς τα εμπρός.
·         Το κάθισμα πρέπει να στερεώνεται με ζώνες αυτοκινήτου 3 σημείων. Βεβαιωθείτε ότι η ζώνη του αυτοκινήτου (3 σημείων) είναι καλά τεντωμένη και δεν είναι μπερδεμένη σε κανένα σημείο.
·         Πριν τοποθετήσετε το κάθισμα στο αυτοκίνητο ελέγξτε τις ζώνες των ώμων του παιδιού σας και επιλέξτε το κατάλληλο ύψος ώστε να μην είναι ούτε πολύ ψηλά, ούτε πολύ χαμηλά.
·         Προτιμήστε τα καθισματάκια που περιλαμβάνουν εσωτερικό προσκέφαλο το οποίο παρέχει εργονομική στήριξη του κεφαλιού.

1 σχόλιο:

  1. στο ποιο κάθισμα είναι κατάλληλο για το δικό σας παιδί, αλλά και στο σωστό τρόπο να το τοποθετείτε. port bebe

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αλλεργίες στην Παιδική Ηλικία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στις αλλεργίες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Αν βασιστούμε στα τελευταία δε...