Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

9+1 συμβουλές για να φροντίσετε το νεογέννητο μωράκι σας



Photo by http://www.lisanankervis.com

Ήρθε επιτέλους ο πελαργός! Και σας έφερε ένα υπέροχο μωράκι! Αισθάνεστε υπέρμετρο άγχος; Δεν ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε το κλάμα του ή ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να το φροντίσετε; Εντελώς φυσιολογικές ανησυχίες που τις αισθάνονται όλες οι μαμάδες την πρώτη φορά.
Τα Oneira Bebe σας δίνουν δέκα πρακτικές συμβουλές για το πώς να φροντίσετε το νεογέννητο μωρό σας:
1.   Όταν κλαίει το μωρό σας μην τρέχετε πανικόβλητοι κοντά του. Ειδικά στη μέση της νύχτας, μην σηκώνεστε αν δεν βεβαιωθείτε ότι έχει όντως ξυπνήσει. Πριν το σηκώσετε στην αγκαλιά σας, μιλήστε του ήρεμα και τρυφερά και χαϊδέψτε το κεφαλάκι του. Εάν και τότε δεν ηρεμήσει, σηκώστε το από την κούνια του, πάρτε το αγκαλιά ήρεμα και γλυκά και εκφράστε του τα συναισθήματά σας. Η σωματική επαφή αναπτύσσει το αίσθημα της ασφάλειας στο μωρό και το ηρεμεί.
2.   Μην δίνετε στο μωρό σας πολλά ερεθίσματα μαζί -οπτικά ή ηχητικά- για πολλή ώρα (πχ. μουσική, τηλεόραση, ηλεκτρική σκούπα). Αφήστε το μωρό σας να αντιληφθεί σιγά σιγά και ένα - ένα τα διαφορετικά ερεθίσματα, ώστε να μάθει να τα αναγνωρίζει.
3.   Φροντίστε κάποιες ώρες να μεταφέρετε το μωρό και σε άλλα δωμάτια. Επίσης, είναι σημαντικό το δωμάτιό του να μην είναι σκοτεινό στη διάρκεια της ημέρας για να το βοηθήσετε να ρυθμίσει γρηγορότερα το βιολογικό του ρολόι. Ο εγκέφαλος του μωρού σας αναπτύσσεται και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Γι' αυτό είναι σημαντικό να δέχεται ερεθίσματα και την ώρα που κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μην διστάσετε να το έχετε κοντά σας (στο portbebe για παράδειγμα) ενώ μαγειρεύετε ή μιλάτε στο τηλέφωνο ή ακούτε τη μουσική της αρεσκείας σας (στα μωρά αρέσει η κλασική μουσική, τα παιδικά τραγούδια, τα νανουρίσματα, η μουσική δωματίου).
4.   Η πιο σημαντική οικιακή δουλειά καθημερινά θα πρέπει να είναι ο αερισμός των χώρων για 10 λεπτά, ενώ το σπίτι θα πρέπει συχνά να ξεσκονίζεται με υγρό πανί.
5.   Μην ξεχνάτε τους χειμερινούς μήνες να υγραίνετε την ατμόσφαιρα, τοποθετώντας επάνω στο καλοριφέρ ή σε ένα τραπέζι ένα δοχείο με νερό καθημερινά.
6.   Το απορρυπαντικό πλυσίματος ρούχων του μωρού σας θα πρέπει να είναι φιλικό με το δέρμα του, γι' αυτό προτιμήστε οικολογικά, φυτικά και αγνά προϊόντα.
7.   Τη νύχτα συγκεντρώστε δίπλα σας στο κομοδίνο όλα όσα θα χρειαστείτε για την αλλαγή πάνας του μωρού σας (πάνες, μωρομάντιλα, σελτεδάκι αδιάβροχο, σακούλα σκουπιδιών). Έχετε χαμηλό φωτισμό, αλλάξτε την πάνα στο κρεβάτι σας και μετά θηλάστε το μωρό σας, εάν είναι ώρα να φάει. Κρατήστε το να ρευτεί και μετά βάλτε το να κοιμηθεί ξανά.
Με τον τρόπο αυτόν, θα βοηθήσετε το μωρό σας να ρυθμίσει πιο γρήγορα το βιολογικό του ρολόι. Κρατήστε το κοντά σας τουλάχιστον για τρεις μήνες. Εάν θηλάζετε ίσως και περισσότερο.
8.   Τα ρούχα του μωρού σας θα πρέπει να είναι άνετα και να έχουν το σωστό νούμερο γιατί τα μωρά ενοχλούνται με τα μικρότερα ή μεγαλύτερα μεγέθη. Μην επιλέγετε ρούχα με στενά λάστιχα στη μέση, μεταλλικά στοιχεία ή με στενό άνοιγμα στο λαιμό.
9.   Διασκεδάστε με το μωρό σας, εκπαιδεύοντάς το παράλληλα με τα κατάλληλα παιχνίδια και βιβλία, που να ανταποκρίνονται στην ηλικία και το στάδιο ανάπτυξής του κάθε φορά. Θυμηθείτε, ένα παιχνίδι γίνεται πιο διασκεδαστικό και επιμορφωτικό, όταν το παιδί σας το εξερευνά κοντά σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή σας διάθεση και χρόνος!
10.               Τέλος, είναι σημαντικό να μιλάτε συνεχώς στο μωρό σας, κοιτάζοντάς το στα μάτια και χαϊδεύοντάς το. Η τρυφερή επικοινωνία σας μαζί του από την αρχή της ζωής του συμβάλλει σημαντικά στην γνωστική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλλεργίες στην Παιδική Ηλικία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στις αλλεργίες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Αν βασιστούμε στα τελευταία δε...