Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Οι πρώτες λεξούλες του μωρού σας και πώς να το βοηθήσετε

Τα Oneira Bebe σας δίνουν μερικές πρακτικές συμβουλές

Ανησυχία, προβληματισμό μέχρι και άγχος έχουν πολλοί γονείς σχετικά με τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού τους, ακόμη από τους πρώτους μήνες της ζωής του.
Αν έχετε λοιπόν μωρό, το πρώτο που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε είναι να ανησυχείτε! Το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης και δεν πρέπει να το πιέζουμε, μεταδίδοντάς του το άγχος μας. Ωστόσο, τα Oneira Bebe σας δίνουν μερικές πρακτικές συμβουλές, για να συμβάλλετε στη σωστή γλωσσική ανάπτυξή του.
1. Αναζητήστε δημιουργικές δραστηριότητες, κατάλληλες για την ηλικία του, που αφενός θα το τροφοδοτούν με ερεθίσματα και αφετέρου θα το φέρουν σε επαφή με άλλα παιδάκια. Οι λεξούλες που ακούει από αυτά θα αποτελέσουν κίνητρο και για το ίδιο.
2. Κλείστε την τηλεόραση στο σπίτι! Σε αυτή την ηλικία, μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη γλωσσική του ανάπτυξη.
3. Φροντίστε να μιλάτε συνέχεια στο παιδί σας, αργά, καθαρά και σωστά ελληνικά, αποφεύγοντας τα… μπεμπεκίστικα!!!
4. Στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας θα συμβάλλει και η ανάγνωση παραμυθιών, καθώς το βοηθά να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του. Μάλιστα, όσες περισσότερες φορές διαβάσετε ένα παραμύθι, τόσο πιο εύκολα θα μάθει τις νέες λέξεις, αλλά και πώς να φτιάχνει προτάσεις.   
5. Σε επόμενο στάδιο, ενθαρρύνετε το παιδί σας να αρχίσει να συζητά για το παραμύθι. Ρωτήστε το που πήγε η κοκκινοσκουφίτσα, με τι υλικά έκτισαν το σπιτάκι τους τα τρία γουρουνάκια. Ο διάλογος βοηθάει τα παιδιά να πλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να μάθουν να διατυπώνουν προτάσεις, καταφατικές και ερωτηματικές.
6. Τέλος, αν υποπτευθείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιδιού, απευθυνθείτε άμεσα σε λογοθεραπευτή. Η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλλεργίες στην Παιδική Ηλικία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στις αλλεργίες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Αν βασιστούμε στα τελευταία δε...