Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Παιδί και αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



Πόσες φορές ως γονείς δεν έχουμε αναρωτηθεί για την ασφάλεια του παιδιού μας μέσα στο αυτοκίνητο, για το ποιο καθισματάκι είναι το κατάλληλο και ποια είναι η σωστή του θέση! Τα Oneira Bebe έχουν κάνει σχετική έρευνα και σας παρουσιάζουν σε συνέχειες έναν οδηγό για βρεφικά-παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου.
Καταρχήν, η σωστή χρήση του συστήματος ασφάλειας των παιδιών εξυπηρετεί τρεις σκοπούς: Αποφεύγει ή μειώνει τους τραυματισμούς σε περίπτωση ατυχήματος, δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να καθίσει σε μια στάση, η οποία είναι κατάλληλη για την ηλικία του και τέλος το παιδί είναι καλά προστατευμένο και δεν αποσπά την προσοχή του οδηγού.

Οδηγός ασφαλούς ταξιδιού
Τα παιδιά δεν είναι πάντα εύκολο να σταματήσουν τη φυσική παρόρμησή τους να κινούνται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μέσα στο αυτοκίνητο. Θα πρέπει οι γονείς να χρησιμοποιήσουν όλες τις τεχνικές της πειθούς για να πείσουν το παιδί τους να καθίσει ήσυχο στο κάθισμά του. Όσο πιο «ελκυστικό» κάνουν το κάθισμα για τον μικρό… αντάρτη τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Εξηγήστε, λοιπόν, στο παιδί σας ότι η θέση ανήκει μόνο σ αυτό και ότι η υψηλότερη θέση οδήγησης κάνει την θέα έξω από το παράθυρο ευκολότερη. Χρησιμοποιείστε τέτοιου είδους επιχειρήματα για να τα πείσετε και όχι φρικτές ιστορίες για φοβερά πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν σε περίπτωση ατυχήματος. Άλλωστε μετά από όλα, το παιδί σας δεν θα πρέπει να φοβάται την οδήγηση στο αυτοκίνητο.
Επίσης θα πρέπει να προσέξετε:
1.    Σωστή επιλογή καθίσματος. Η σωστή επιλογή πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες σας. Απευθυνθείτε στα καταστήματα βρεφικών –παιδικών ειδών, όπου υπάρχουν άτομα με ειδικές γνώσεις  για να σας εξηγήσουν όλες τις λεπτομέρειες προδιαγραφών των παιδικών καθισμάτων. Θα σας υποδείξουν ποιο είναι το καταλληλότερο για το δικό σας αυτοκίνητο και θα σας βοηθήσουν στην σωστή τοποθέτηση.
2.    Σωστή τοποθέτηση καθίσματος. Μην αρκεστείτε στην τοποθέτηση του καθίσματος μόνο από τρίτους. Πρέπει κι εσείς να γνωρίζετε το σωστό τρόπο τοποθέτησης του καθίσματος στο δικό σας αυτοκίνητο. Τα εγχειρίδια χρήσης βοηθούν αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Θεωρείστε τον εαυτό σας υπεύθυνο για την ασφάλεια του παιδιού σας και εκπαιδευτείτε για τη σωστή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι σε έρευνα που έχει γίνει αποδείχτηκε ότι σε τροχαία ατυχήματα που έγιναν και ήταν εμπλεκόμενα και παιδιά σ’ αυτά, σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε κάθισμα αυτοκινήτου, αλλά είχε τοποθετηθεί λάθος από τους γονείς.
3.    Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα είναι κατάλληλο τόσο για το βάρος και το ύψος του παιδιού σας και έχει δοκιμαστεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας  ECE R 44/04 (αναζητήστε το πορτοκαλί ετικέτα έγκρισης).
4.    Το κάθισμα χρησιμοποιείται κάθε φορά ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή πόσο μικρή είναι η διαδρομή.
5.    Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι ελέγξτε ότι έχετε ενεργοποιήσει την ασφάλεια των παιδιών, στις πίσω πόρτες του αυτοκινήτου, έτσι ώστε οι πόρτες να μην μπορούν να ανοίξουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Τα αυτοκίνητα έχουν μία ασφάλεια που επιτρέπει το άνοιγμα της πόρτας να γίνεται μόνο από έξω ώστε να αποφύγετε το άνοιγμα από μέσα κι ενώ βρίσκεστε εν κινήσει.
6.    Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο, αλλά αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ασφαλίστε το όχημα όσο το δυνατόν καλύτερα, δηλαδή πάρτε το κλειδί μακριά, σφίξτε το χειρόφρενο, βάλτε ταχύτητα στο σασμάν.
7.    Κρατήστε τα παιδιά σας απασχολημένα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για παράδειγμα, με τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Αλλά να διασφαλίσετε ότι αυτά δεν είναι βαριά ή αιχμηρά αντικείμενα.
8.    Μην τοποθετείτε βαριά, χαλαρά αντικείμενα στην εταζέρα πίσω. Μπορούν να γίνουν θανατηφόρα όπλα κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.
9.    Μην δίνετε στο παιδί σας βαριά γεύματα πριν ή κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών. Πάρτε μικρά, ελαφριά σνακ και ποτά μαζί.
10. Με τα παιδιά στο αυτοκίνητο θα πρέπει να οδηγείτε προσεκτικά, αποφεύγετε το απότομο φρενάρισμα, την γρήγορη επιτάχυνση και τη λήψη στροφών με υπερβολική ταχύτητα.
11. Εάν το παιδί σας αισθάνεται ζάλη, οδηγείτε αργά, ανοίξτε το παράθυρο και - αν είναι δυνατόν - να σταματήσει το αυτοκίνητο και να πάει για έναν περίπατο. Υπάρχουν ειδικά βραχιόλια κατά τις ναυτίας, τα οποία δεν είναι φαρμακευτικά κι είναι ακίνδυνα για την υγεία του παιδιού
12. Επίσης, προσπαθήστε να μην καπνίζετε στο αυτοκίνητο.

Τι λέει ο νόμος.
Από το 1997 -με την ψήφιση σχετικού νόμου- η χρήση παιδικού καθίσματος γίνεται υποχρεωτική και στη χώρα μας για παιδιά μέχρι και 12 ετών. Ο Νόμος 2696 στα άρθρα του 12 και 33 επισημαίνει ότι για τη μεταφορά με αυτοκίνητο παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών και εγκεκριμένων συστημάτων συγκράτησης και προστασίας, δηλαδή καθισμάτων που είναι κατάλληλα για την ηλικία, το ύψος και το βάρος των παιδιών.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μάιο του 2006 με νέα οδηγία (2003/20/ΕΚ) γίνεται υποχρεωτική η χρήση ζωνών ασφαλείας και συστημάτων συγκράτησης για παιδιά σε όλα τα οχήματα. Είναι επίσης υποχρεωτικό να χρησιμοποιούνται τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων εντός της ΕΕ για τα παιδιά μέχρι 1,35 μέτρα ή 1,5 μέτρα, ανάλογα με το κράτος μέλος
Επίσης, όλα τα καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να έχουν σε εμφανές σημείο μια ετικέτα πιστοποίησης που να γράφει: ECE R44/04 που σημαίνει ότι ακολουθεί τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας. Όλα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων θα πρέπει να ελεγχθούν και να εγκριθούν για το τρέχον Παιδικό Πρότυπο ασφάλειας (ECE R 44/04).
Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες έχουν καθορίσει πέντε ομάδες για τα συστήματα συγκράτησης για παιδιά:
ECE R 44/03 και 44/04 Ομάδες
Ομάδα 0
κάτω των 9 κιλών
Μέχρι περίπου 9 μήνες
Ομάδα 0 +
κάτω των 13 κιλών
Μέχρι περίπου 12 μήνες
Ομάδα Ι
9  έως 18 κιλά
12 μηνών έως 4 χρονών
Ομάδα ΙΙ
15 έως 25 κιλά
3 1/2 ετών έως 7 ετών
Ομάδα III
22  έως 36 κιλά
6 ετών έως 12 ετών

Τροχαία ατυχήματα
Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων και επικεντρώνοντας την έρευνα στα μικρότερα παιδιά (έως 5 ετών), καταγράφηκαν 1.355 οδικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια της επταετίας 1996-2002, που αντιστοιχούν σε ετήσια επίπτωση 46 ανά 100.000 παιδιά.
Το ½ των ατυχημάτων αφορούσε παιδιά-πεζούς, ενώ οι υπόλοιποι τραυματισμοί έγιναν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των παιδιών με αυτοκίνητο ή φορτηγάκι (35%), μηχανή (9%), αλλά και ποδήλατο (1,5%).
Σε 30% των περιπτώσεων αυτά τα παιδιά, αν και πολύ μικρής ηλικίας, βρίσκονταν είτε μόνα τους είτε παρέα με άλλα παιδιά την ώρα του ατυχήματος, χωρίς να υπάρχει επίβλεψη από ενήλικα!
Τα παιδιά επέβαιναν στο μπροστινό τμήμα του μέσου μεταφοράς στο 35% των περιπτώσεων. Μόλις το 17% βρίσκονταν στο παιδικό καθισματάκι, ενώ το 14% φορούσαν ζώνη ασφαλείας!
Το 14% των θυμάτων ήταν παιδιά από οικογένειες οικονομικών μεταναστών, ενώ το 8% ήταν τσιγγάνικης καταγωγής, γεγονός που επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής μέτρων πρόληψης που να εστιάζουν στους συγκεκριμένους πληθυσμούς.
Οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούσαν την περιοχή της κεφαλής (3/4) και το ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύτηκαν ήταν ιδιαίτερα αυξημένο (32%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλλεργίες στην Παιδική Ηλικία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στις αλλεργίες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Αν βασιστούμε στα τελευταία δε...