Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική;



Τα Oneira Bebe εξηγούν γιατί πρέπει μια μαμά να επιλέξει το φυσιολογικό τοκετό

Ξέρετε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά καισαρικών στην Ευρώπη; Όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται κάτω από το 15%, στη χώρα μας ξεπερνά το 24%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, στα μεγάλα μαιευτήρια της χώρας μία στις δύο γεννήσεις πραγματοποιείται με καισαρική.
Ωστόσο, ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Yale καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά, έχουν καλύτερες εγκεφαλικές λειτουργίες σε σχέση με εκείνα που γεννήθηκαν με καισαρική.
Πέρα όμως από την εγκεφαλική λειτουργία, ο φυσιολογικός τοκετός είναι σημαντικός τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό για τους παρακάτω λόγους:

1.    Η γυναίκα γεννά κολπικά, φυσιολογικά, όπως γεννούσε πάντοτε αποφεύγοντας το χειρουργείο.
2.   Βιώνει την γέννηση του νεογνού της συμμετέχοντας ενεργά στην διαδικασία του τοκετού εξοπλισμένη με πλήρεις γνώσεις για τις δυνατότητες, τους κινδύνους και τις ωφέλειες, αίσθηση πολύ σημαντική και ωραία.
3.   Δεν υπάρχει ο αναγκαστικός αποχωρισμός από το μωρό και το σύντροφό της. Αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος που μπορούν να περάσουν οι γονείς με το νεογέννητο μωρό τους, στιγμές που είναι ανεπανάληπτες, αλλά και απαραίτητες για την υγεία του μωρού.
4.   Το νεογνό έχει -σε σχέση με την καισαρική- μειωμένες πιθανότητες να χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη και να πάει στην θερμοκοιτίδα αφού οι συστολές της μήτρας διεγείρουν την έκκριση ορμονών που βοηθούν το μωρό – μεταξύ άλλων– να αναπνέει καλύτερα, να διατηρεί τη θερμοκρασία του, και να είναι ξύπνιο και ήρεμο για αρκετή ώρα μετά τη γέννα.
5.   Αποφεύγει το χειρουργείο της καισαρικής τομής και ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται: μη συμμετοχή στην διαδικασία και απώλεια του ελέγχου του τοκετού, αυξημένη πιθανότητα για αιμορραγία, λοιμώξεις, θρόμβωση, αυξημένο μετεγχειρητικό πόνο.
6.   Η μητέρα θηλάζει αμέσως, γεγονός σημαντικό για την ψυχική και σωματική υγεία του νεογέννητου, αλλά και για την μετέπειτα πορεία του θηλασμού.
7.   Μετά τον τοκετό, η μαμά κινητοποιείται, σηκώνεται αμέσως από το κρεβάτι της, τρώει και πίνει ό,τι θέλει και η ανάρρωσή της είναι πολύ πιο γρήγορη εν συγκρίσει με την καισαρική τομή.
8.   Βγαίνει πιο γρήγορα από το μαιευτήριο και επανέρχεται στις καθημερινές της ασχολίες πολύ πιο γρήγορα.
9.   Επίσης, η γυναίκα αποφεύγει τους πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους των πολλαπλών καισαρικών όπως η μαιευτική υστερεκτομία, τραυματισμούς οργάνων-π.χ. εντέρου – κύστης, μεταγγίσεις αίματος, μολύνσεις και ανώμαλες καταστάσεις εμφύτευσης του πλακούντα (χαμηλή πρόσφυση, επιπωματικός, διεισδυτικός πλακούντας).
10.               Μπορεί άμεσα να ξεκινήσει να φροντίζει το νεογέννητο, καθώς και τα υπόλοιπα παιδιά της.
Είναι γνωστό πως για την γυναίκα η περίοδος της εγκυμοσύνης και της λοχείας είναι φυσιολογικά γεγονότα της ζωής της για τα οποία συνήθως δεν απαιτείται παρά ελάχιστη παρέμβαση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως με μαθήματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και λαμβάνουν κατά την διάρκεια του τοκετού την κατάλληλη φροντίδα από τον μαιευτήρα και την μαία του κάνουν λιγότερη χρήση αναλγησίας, έχουν μικρότερο ποσοστό παρεμβάσεων (περινεοτομία, επισκληρίδιος, επεμβατικός τοκετός) και γεννούν πιο υγιή μωρά. Οι γυναίκες αυτές έχοντας λάβει την κατάλληλη υποστήριξη αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και διακατέχονται από θετικά αισθήματα τόσο για τις ίδιες και για το νεογέννητό τους όσο και για την ίδια την διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού.
Πότε όμως είναι αναπόφευκτη η καισαρική; Δυσαναλογία μεταξύ εμβρύου και της πυέλου της μητέρας, όταν υπάρχει εμβρυική δυσχέρεια (το μωρό δεν περνάει καλά στην κοιλιά της μαμάς), αιμορραγικές επιπλοκές, μη αντιμετωπίσιμες με άλλα μέσα, μη φυσιολογικά σχήματα του εμβρύου, παθολογικές καταστάσεις της μητέρας ή του εμβρύου κλπ αποτελούν κάποιους από τους λόγους που αναγκάζουν τον γιατρό να επιλέξει την καισαρική αντί του φυσιολογικού τοκετού.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλλεργίες στην Παιδική Ηλικία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στις αλλεργίες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Αν βασιστούμε στα τελευταία δε...