Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Παιχνίδι: η «γλώσσα» των παιδιών



Ποιο είναι το κατάλληλο παιχνίδι για το παιδί σας


Μιλάει, εκφράζεται, εξωτερικεύει συναισθήματα, μαθαίνει, πειραματίζεται, ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον κόσμο. Παίζει!!! Κι όταν παίζει το παιδί, ακριβώς επειδή σημαίνει τόσα πολλά το παιχνίδι γι αυτό, πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό.

Κι ενώ στη βρεφική ηλικία το παιχνίδι βοηθάει το παιδί να αποκτήσει τον έλεγχο του σώματός του, αργότερα συμβάλλει στην ανάπτυξη καινούριων ικανοτήτων και την απόκτηση γνώσεων. Το παιχνίδι είναι ενδεικτικό της ικανότητας του παιδιού να επικοινωνεί και να ανακαλύπτει τη σχέση του με τους ενήλικες, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίζουν να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που να καλλιεργεί, να ενισχύει και να ενθαρρύνει την ενασχόλησή του με αυτό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να συμμετέχετε κι εσείς όσο μπορείτε στο παιχνίδι τους παιδιού σας. Παίξτε μαζί του, δείξτε ενδιαφέρον και μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε κάθε φορά που πετυχαίνει κάτι. Ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνει καινούρια πράγματα είναι να του μιλάτε συνέχεια όταν παίζετε μαζί του.
Ποια όμως είναι τα κατάλληλα παιχνίδια για κάθε ηλικία; Σαφώς, εκείνα που αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά, τη νοημοσύνη και τη φαντασία τους και όχι εκείνα που καλλιεργούν επιθετικότητα και βίαιη συμπεριφορά.
Για παράδειγμα για νεογέννητα βρέφη και μωρά έως ενός έτους, επιλέξτε παιχνίδια με ζωντανά χρώματα που έλκουν το βλέμμα, αλλά και διεγείρουν την αίσθηση της ακοής και της αφής του παιδιού. Για παράδειγμα, ιδανικά παιχνίδια γι αυτή την ηλικία είναι:


-Μουσικά περιστρεφόμενα και προβολείς για τα πρώτα ερεθίσματα 
-Βιβλία με μεγάλες εικόνες, από ύφασμα, πλαστικό ή πεπιεσμένο χαρτί
 -Δοχεία και κύπελλα 
-Κουδουνίστρες 
 -Μαλακά ζωάκια, κούκλες ή μπάλες, που να πλένονται 
 -Φωτεινά,κινούμενα αντικείμενα, τα οποία δεν φτάνει όμως το μωρό 
-Πίνακες δραστηριοτήτων 
-Παιχνίδια που επιπλέουν στο μπάνιο 
 -Παιχνίδια που όταν το μωρό τα πιέζει βγάζουν ήχο

Στο μεταξύ, τα παιχνίδια για μεγαλύτερα παιδιά -έως δύο ετών- θα πρέπει να είναι ασφαλή, αλλά και αρκετά γερά, ικανά να αντέξουν την περιέργεια του νηπίου χωρίς να διαλυθούν.
·         -Βιβλία με μεγάλες εικόνες, από ύφασμα, πλαστικό ή πεπιεσμένο χαρτί

·         -Κούκλες γερής κατασκευής
·        -Μουσικές πλατφόρμες
·         -Κουνιστά ζωάκια
·         -Παιχνίδια που τα παιδιά σπρώχνουν και τραβούν (όχι με μακριά κορδόνια)
·         -Παιχνίδια που σχηματίζουν στοίβες
·         -Παιχνίδια-τηλέφωνα (χωρίς καλώδια)

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ιδανικά είναι τα δημιουργικά παιχνίδια κι εκείνα που τα ωθούν στη μίμηση των δραστηριοτήτων των ενηλίκων ή των μεγαλύτερων παιδιών. Για παράδειγμα, πέρα από τα βιβλία, οι μπογιές, ο πηλός, τα τουβλάκια, τα κουζινικά, απλά παζλ, παιχνίδια-μεταφορικά μέσα κλπ είναι κατάλληλα για τη συγκεκριμένη ηλικία και παρακινούν το παιδί να δημιουργήσει, αναπτύσσουν τη νοημοσύνη και εξάπτουν τη φαντασία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλλεργίες στην Παιδική Ηλικία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στις αλλεργίες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Αν βασιστούμε στα τελευταία δε...