Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Γοητευτική διαδικασία η επίπλωση του βρεφικού δωματίου, Πώς να επιλέξετε τα σωστά κρεβατάκια, κούνιες, χρώματα και κουρτίνεςΜία από τις πιο γοητευτικές διαδικασίες για μια μέλλουσα μαμά είναι η διακόσμηση του δωματίου που θα φιλοξενεί το νέο μέλος της οικογένειας. Πέρα από τον ενθουσιασμό και τη φαντασία, απαιτείται και προσοχή κατά την επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς το βρεφικό δωμάτιο πέρα από καλαίσθητο και χαριτωμένο, πρέπει να είναι και ασφαλές για το μωράκι σας. 

Τα μωρά κοιμούνται περισσότερες ώρες συγκριτικά με τους ενηλίκους και είναι πιο ευαίσθητα σε βλαβερές ουσίες.

Για παράδειγμα, προτιμάτε τα έπιπλα με χαμηλές τιμές φορμαλδεΰδης, τα οποία φέρουν το ενδεικτικό σήμα προστασίας του περιβάλλοντος λόγω της μικρής περιεκτικότητας τους στη συγκεκριμένη ουσία. Συνιστάται η χρήση επίπλων από μασίφ ξύλο. Είναι προτιμότερο να είναι φινιρισμένα με κερί, λάδι ή αλισίβα. Φροντίστε επίσης να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλυτικές ουσίες, πλαστικοποιητές, φορμαλδεΰδη και πενταχλωροφενόλη. Επίσης προτιμήστε χρώματα νερού.

Κρεβατάκι και κούνια μωρού

Όταν επιλέγετε μια βρεφική κούνια (κρεβατάκι) για το μωρό σας, το πρώτο που πρέπει να προσέξετε είναι η ασφάλειά της. Το κρεβατάκι δεν θα πρέπει να έχει προεξοχές, αιχμηρές ή μυτερές άκρες και κενά, απ’ όπου μπορεί να κρέμονται κορδόνια, κορδέλες ή ειδικές πιπίλες δεμένες σε αλυσιδάκια. Ελέγξτε ότι όλες οι βίδες και οι πίροι έχουν στερεωθεί καλά.

Για να αποφύγετε ατυχήματα, μην κρεμάτε παιχνίδια πάνω από το βρεφικό κρεβάτι με κορδόνια ή σχοινιά. Τα κάγκελα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 4,5 εκατοστά το ένα από το άλλο, με μέγιστη μεταξύ τους απόσταση τα 7,5 εκατοστά. Οι διαστάσεις αυτές αποτρέπουν τον κίνδυνο να σφηνώσει ή να γλιστρήσει το μωρό ανάμεσα από τα κάγκελα.

Επίσης, το φινίρισμα στα κάγκελα θα πρέπει να διαθέτει προστασία φθοράς από δαγκώματα και να έχει ελεγχθεί για τυχόν παρουσία βλαβερών ουσιών, καθώς τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.

Σημαντική παράμετρος επίσης για έναν ήσυχο ύπνο είναι και το στρώμα που θα επιλέξετε. Ενδείκνυται να είναι μέτριας σκληρότητας, καθώς σε ένα μαλακό στρώμα το μωρό βουλιάζει όταν ξαπλώνει, αλλά κυρίως όταν στέκεται και έτσι δεν έχει σωστή ισορροπία. Την ίδια στιγμή, πρέπει να αποφύγετε στρώματα με ελατήρια, όπως και σκληρά στρώματα γιατί είναι άβολα. Παράλληλα είναι περισσότερο υγιεινά τα στρώματα των οποίων το κάλυμμα αφαιρείται, ώστε να μπορεί να πλένεται.

Μην δώσετε όμως προσοχή μόνο στη σταθερότητα του παιδικού στρώματος. Απαραίτητο είναι να ελέγξετε εάν περιέχει βλαβερές ουσίες, όπως κατάλοιπα από επιβραδυντικά φλόγας, πλαστικοποιητές, συνδετικά μέρη από βαριά μέταλλα, διαλυτικές και ότι άλλο θεωρείται βλαβερό.

Επιλέξτε λοιπόν πιστοποιημένο και ασφαλές κρεβατάκι, το οποίο πολλές φορές συνδυάζεται με συρταριέρα ή ντουλάπα με το ίδιο θέμα. Οι συρταριέρες-αλλαξιέρες είναι πολύ πρακτικές, καθώς είναι δύο έπιπλα σε ένα.

Φωτισμός και χρώματα
Επιλέξτε το δωμάτιο του σπιτιού με το περισσότερο φυσικό φως για το μωράκι σας. Το φως του ήλιου του κάνει καλό και συμβάλλει και στη διάθεσή του. Ένα δωμάτιο που φωτίζεται σωστά έχει χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας και είναι περισσότερο ευχάριστο.

Σε ό,τι αφορά τα χρώματα που θα επιλέξετε για τους τοίχους, αλλά και για τις κουρτίνες του βρεφικού δωματίου, φροντίστε να μην χρησιμοποιήσετε πολλούς έντονους χρωματισμούς, διότι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσουν υπερένταση στο μωράκι σας. Επιλέξτε ένα έντονο χρώμα για να βάψετε έναν τοίχο για παράδειγμα και ένα παλ για το υπόλοιπο δωμάτιο. Μπορείτε επίσης να διακοσμήσετε ένα τοίχο με αυτοκόλλητες παραστάσεις. Υπάρχουν άπειρα σχέδια στην αγορά.

Πάντως, πρέπει να επιλέξτε μπογιές οικολογικές και άοσμες για το δωμάτιο του μωρού σας, και φροντίστε να το βάψετε δυο-τρεις μήνες πριν από τη γέννησή του.

Τέλος, οι κουρτίνες πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμες, προκειμένου να επιτρέπουν στο φως του ήλιου να… περνά στο δωμάτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλλεργίες στην Παιδική Ηλικία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στις αλλεργίες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Αν βασιστούμε στα τελευταία δε...