Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Μωρό και διακοπές! Όχι άγχος - Τα «Όνειρα Bebe» βάζουν ένα… χεράκι στην οργάνωση των καλοκαιρινών σας διακοπώνΦέτος θα είναι οι πρώτες διακοπές του μωρού σας και το γεγονός αυτό σας ενθουσιάζει, αλλά και σας αγχώνει παράλληλα; Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Τα “Όνειρα Bebe” είναι εδώ για να σας βοηθήσουν στην οργάνωση των καλοκαιρινών σας διακοπών.
Μπορεί να μην μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές με τον τρόπο που το κάνατε πριν από την έλευση του μωρού σας, δηλαδή δεκάωρα στην παραλία και clubbing μέχρι το πρωί, ωστόσο το μωράκι σας μπορεί να σας προσφέρει πολλές στιγμές χαράς, καθώς θα εξερευνά το νέο περιβάλλον και κυρίως το μπάνιο στη θάλασσα και τα παιχνίδια στην παραλία.
Καταρχήν θα πρέπει να αποφασίσετε το μέσο με το οποίο θα ταξιδέψετε.
 • Αναποφασίσετε να επιλέξετε το αυτοκίνητο, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι διαθέτετε ασφαλές πορτ μπεμπέ ή καθισματάκι αυτοκινήτου, αν πρόκειται για μεγαλύτερο των δέκα μηνών μωράκι. Όταν τοποθετήσετε το μωρό στο καθισματάκι, φροντίσετε να το ασφαλίσετε σωστά ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μην οδηγείτε με κλειστά παράθυρα από φόβο μήπως κρυολογήσει το μωρό σας. Αφήστε λίγο ανοιχτά τα παράθυρα ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας και ανάλογα με τη θερμοκρασία της ημέρας το μωρό να είναι ντυμένο και σκεπασμένο. Αν αρχίσει να ιδρώνει, σημαίνει πως είναι ντυμένο ή σκεπασμένο βαριά.Εννοείται πως δεν επιτρέπεται να καπνίζετε μέσα στο αυτοκίνητο, είναι το λιγότερο εγκληματικό. Όσον αφορά την ώρα του ταξιδιού, προτιμότερο είναι να ταξιδέψετε νωρίς το πρωί με το πρώτο φως της ημέρας ή μπορείτε να επιλέξετε την ώρα που συνήθως το μωρό σας κοιμάται, ώστε να κοιμηθεί στο ταξίδι και έτσι να είναι πιο ήρεμο.

 • Αν επιλέξετε το αεροπλάνο: Θα έχετε ίσως παρατηρήσει μωράκια να κλαίνε γοερά στο αεροπλάνο, κυρίως κατά την προσγείωση.Πονάνε τα αυτάκια τους, κάτι που οφείλεται στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης κατά τη διάρκεια της πτήσης.Τι πρέπει να κάνετε;
  -να θηλαζει το μωρό ή να πίνει από μπιμπερό κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης
  -να τοποθετήσετε βαμβακάκι στα αυτάκια του
  -να τρώει κάτι γλυκό ή να γλύφει ένα γλυφιτζούρι (ανάλογα με το τι επιτρέπει η ηλικία του)
  -ζητήστε από την αεροσυνοδό να σας δώσει δύο πλαστικά ποτηράκια, στον πάτο των οποίων θα υπάρχει χαρτί ή βαμβάκι βρεγμένο με ζεστό νερό. Κλείστε το κάθε αυτάκι με ένα ποτήρι κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.
  Παράλληλα, καλό είναι να έχετε μαζί σας μάρσιππο, ώστε αφού δώσετε το καρότσι στις αποσκευές, να τοποθετήσετε το μωρό σας στο μάρσιππο και έτσι να κινείστε άνετα κρατώντας τις χειραποσκευές σας.
 • Αν ταξιδέψετε με καράβι, φροντίστε να μην κυκλοφορήσετε στους κοινόχρηστους χώρους του καραβιού με το μωρό αγκαλιά. Σκεφτείτε πόσα άτομα κυκλοφορούν μέσα στο πλοίο με συνάχι ή βήχα. Γιατί να το διακινδυνεύσετε; Μείνετε στην καμπίνα σας μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.
Αν το μωρό δεν έχει συμπληρώσει τους πρώτους τρεις μήνες, μη σκεφτείτε να το πάτε στη θάλασσα για … κολύμπι ή να το βγάλετε στον ήλιο, έστω και κάτω από ομπρέλα. Βρέφη κάτω του ενός έτους δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Αφήστε το μωρό στο σπίτι με τη γιαγιά ή με κάποιον δικό σας άνθρωπο και πηγαίνετε εσείς για μπάνιο.
Όσον αφορά στα βρέφη που έχουν συμπληρώσει τον 3ο μήνα, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ από τις λοιμώξεις κι αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Φυσικά μέχρι να συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους απαιτείται μεγάλη προσοχή. Παρόλα αυτά, μπορούν να ταξιδέψουν ευκολότερα, αλλά και να κολυμπήσουν υπό κάποιες, βέβαια, προϋποθέσεις, όπως:
- Να επιλέξετε καθαρή παραλία χωρίς πολύ κόσμο και να προτιμήσετε καλύτερα τις απογευματινές ώρες.
- Αλείψτε καλά το μωρό σας με αντηλιακό, κάντε του ένα γρήγορο μπάνιο. Στη συνέχεια, αφού το σκουπίσετε, θα του φορέσετε ένα ελαφρύ ρουχαλάκι και θα το βάλετε να καθίσει στη σκιά, φορώντας του ένα καπελάκι.
- Αν το βάλετε σε καροτσάκι, τοποθετήστε το στη σκιά ή κάτω από μια ομπρέλα, φροντίζοντας να έχει τον ήλιο στην πλάτη του. Θα ήταν καλύτερα να ανοίξετε επίσης και την ομπρέλα του καροτσιού. Για μεγαλύτερα παιδιά ενδείκνυνται και τα παιδικά γυαλιά ηλίου που προστατεύουν τα μάτια τους από την ακτινοβολία.
- Έχετε μαζί σας δροσερό νερό για να του δίνετε συχνά.
- Ακόμη, προσέξτε πολύ το γάλα ή το φαγητό που κουβαλάτε μαζί σας στην παραλία για να το ταΐσετε. Καλύτερα αυτό να γίνει στο σπίτι, καθώς η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιο σκεύος ή η τροφή από παθογόνα μικρόβια είναι μεγάλη.
-Τέλος, οι μεσημεριανές ώρες, κυρίως από τις 12 και μετά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το μωρό σας. Καλό είναι να γυρνάτε στο ξενοδοχείο το μεσημέρι και να επιστρέφετε το απόγευμα μετά τις 6, όταν ο ήλιος δεν θα καίει πολύ.
Μην ξεχνάτε
-Να επιλέξετε το μέρος των διακοπών σας με βάση τις ανάγκες του μωρού σας. Φροντίστε να έχετε γρήγορη πρόσβαση σε νοσοκομείο σε περίπτωση που χρειαστεί, καθώς και να υπάρχει διαθέσιμος παιδίατρος στην περιοχή.
-Ετοιμάστε ένα μικρό φαρμακείο για τις διακοπές. Έχετε μαζί σας τα βασικά: Θερμόμετρο, αντιπυρετικό σιρόπι, κρέμα για τσιμπήματα, κρέμα για τους μώλωπες και τα στραμπουλίγματα, κρέμα για καψίματα, αποθητικό σπρέϋ για έντομα και κουνούπια και betadine.
-Σε περίπτωση που το κατάλυμα που επιλέξετε δεν σας το παρέχει, θα χρειαστείτε ένα παρκοκρέβατο για τον ύπνο.
-Αν έχετε μωρό που έχει σταματήσει το θηλασμό μην ξεχάσετε τα απαραίτητα για την προετοιμασία του γάλακτος. Αν έχει ξεκινήσει στερεές αλεσμένες τροφές μην ξεχάσετε τις απαραίτητες συσκευές.
Για την επιτυχία των διακοπών σας, η λέξη κλειδί είναι η ευελιξία. Οι επιθυμίες μας πρέπει να συμβαδίζουν με τις ανάγκες του μωρού. Χρειάζεται προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε τα απρόοπτα και φαντασία για να επιλέξουμε το σενάριο των ιδανικών διακοπών. Δεν υπάρχει σωστή ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί να ταξιδεύει. Απλώς, κάθε φορά αλλάζουν αυτά που οι γονείς θα πρέπει να παίρνουν υπόψη τους. Καλές διακοπές!


Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.ygeia-evexia.gr/articles2.asp?aid=216
http://www.eimaimama.gr/2011/05/blog-post_2113.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλλεργίες στην Παιδική Ηλικία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στις αλλεργίες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Αν βασιστούμε στα τελευταία δε...